Edderkopabe

(Ateles)

Ateles Geoffroyi

Hoved- og kropslængde spænder fra 30 til 60 cm, og halens længde er mellem 65 til 80 cm. Med hensyn til kropslængden har edderkopaben meget lange lemmer og hale. De vejer omkring 8 kg. En edderkopabemor har bærer på en enkelt unge af gangen i 210-225 dage. Den nyfødte unge vejer omkring 350 gram og kan forvente at blive 10-15 år. Hovedet er lille og munden fremtrædende. Spidsen af halen er nøgen og minder om en fingerspids. Den øvre pels er sort, brun eller rødlig og ansigtet er ofte markeret med en bleg maske er ufarvet hud omkring øjnene og munden. Armene og og fødderne er mørke og underkroppen blegere (hvid, lysebrun eller rødlig). Kvindelige edderkopaber har en forstørret klitoris der minder om hanedderkopabernes penis.

Man mener at de fire arter af edderkopaben, Ateles geoffroyi, Ateles fuscipes, Ateles belzebuth, and Ateles paniscus, alle er underarter af Ateles paniscus.

Edderkopaberne spiser fortronsvis frugt, blade, blomster, og lignende. Derudover kan de finde på at supplere deres kost med nødder, frø, insekter, edderkopper og æg.

Edderkopaben holder til i tropisk regnskov i Mellemamerika. Disse dyr er sociale dyr og danner normalt grupper af op til 30 individer, men der kan være op til hundrede individer i en enkelt gruppe. For det meste deler de store grupper sig op og samles kun nogle få uger om året. Edderkopaberne lever i trætoppene. De har en tendens til at spise et stort måltid tidligt om morgenen, og så bare slappe af resten af dagen. De er blandt de mest adrætte af primaterne, og bruger deres hale som en ekstra arm. Edderkopaber gør, kaster med grene, hopper og ryster med grenene når mennesker kommer for tæt på.

Med destruktionen af regnskoven er edderkopaber en truet dyreart og klassificeret som truet under CITES Appendix I.